Oταν μιλάμε για τον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, μιλάμε για ένα αρτίστα του μπάσκετ, μια έντονη προσωπικότητα και πάνω από όλα για ένα άνθρωπο που έχει μάθει να ζει... μέσα στην τελειότητα.
Ιδιόρρυθμος χαρακτήρας γαρ έχει αποτελέσει είδωλο αποθέωσης και μίσους για πολλούς με την έντονη προσωπικότητα του και τα καμώματα του εντός και εκτός αγωνιστικών χώρων. Το μόνο που δεν ξεχνά ποτέ είναι η καταγωγή του, και εκτός από κάποιες απουσίες του από την Εθνική ομάδα της χώρας του (Ευρωμπάκσετ 2009 και Παγκόσμιο πρωτάθλημα 2010) δηλώνει πάντα πιστός στρατιώτης και στα 35 του....σε αντίθεση με τους δικούς μας «αστέρες» δηλώνει "Ονειρεύομαι να δώσω τον τελευταίο αγώνα της καριέρας μου με την εθνική. Είναι τιμή μου που έχω παίξει σε ομάδες όπως ο Παναθηναϊκός, η Μπαρτσελόνα και η Μακάμπι, όμως η Λιθουανία είναι η πιο σημαντική της ζωής μου".
Ένα σουτ.....που θα άλλαζε τα πάνταΉταν ημιτελικός στην Ολυμπιάδα του Σίδνεϊ το 2000, όταν η μαγική Λιθουανία είχε βαλθεί να «τρελλάνει» τον μπασκετικό κόσμο με τα καμώματα της. Ο 24χρονος τότε Γιασικεβίτσιους είχε αρχίζει να χτίζει το όνομα του έχοντας πάρει συνάμα και μια σημαντική μεταγραφή στην Μπαρτσελόνα. Στον ημιτελικό με τις «διαστημικές» ΗΠΑ και φαβορί για το χρυσό μετάλλιο (όπως και έγινε τελικά) κανείς δεν τους έδινε τύχη, ειδικότερα όταν βρέθηκαν να χάνουν με 50-36 περίπου 13 λεπτά πριν το τέλος του αγώνα. Με ένα εκπληκτικό ντεμαράζ από τρίποντα με συμπαραστάτες τους Στομπέργκας, Τιμίνσκας και τον νεαρό τότε Σισκάουσκας η χώρα της Βαλτικής προσπέρασε με 68-66 για να φτάσουμε στο τελικό και δραματικό φινάλε. Η «ντριμ τιμ» όπως τις αποκαλούσαν ακόμα τότε οι Αμερικανοί ήταν αήττητη και ποτέ κανείς δεν είχε πλησιάσει τόσο κοντά ώστε να την απειλήσει. Με τον χρόνο που απομένει να είναι μόλις 4΄΄ και το σκορ στο 85-83 υπέρ των επαγγελματιών του ΝΒΑ ο Σάρας πήρε την μεγάλη απόφαση....!!!Διέσχισε μόνος το παρκέ επιχειρώντας τρίποντο το οποίο ήταν άστοχο...λυτρώνοντας τους Αμερικανούς.
Η Εθνική Λιθουανίας και ο Σάρας κατέκτησαν το χάλκινο μετάλλιο σε Ολυμπιάδα γεγονός που τον ανέδειξε Ολυμπιονίκη. Επίσης και το 2007 στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Ισπανίας ο Σάρας κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο. Μεγαλύτερη στιγμή της καριέρας του επί Εθνικής ομάδας ήταν το 2003 στο Πανευρωπαϊκό της Σουηδίας όπου κατέκτησε με την πατρίδα του το Χρυσό μετάλλιο σε μια διοργάνωση που αναδείχθηκε και πολυτιμότερος παίκτης (MVP).
Ποτέ στην Ζαλγκίρις....
Η αλήθεια είναι ότι στον Σάρας αρέσουν τα πράσινα (Εθνική Λιθουανίας, Παναθηναϊκός, Ολύμπια Λουμπλιάνας) αλλά ποτέ δεν «ντύθηκε» με αυτά της Ζαλγκίρις. Ο Γιασικεβίτσιους γεννήθηκε στις 5 Μαρτίου του 1976 στο Κάουνας αλλά στα πρώτα του επαγγελματικά βήματα τον «εκλεψε» η άσπονδη αντίπαλος από Βίλνιους η Λιέτουβος Ρίτας όπου τον πρωτοείδαμε το 1998 να εντυπωσιάζει με 18 πόντους 5,4 ασίστ μ.όρο. Στο ίδιο έργο θεατές και το 2010 όταν άφησε τον Παναθηναϊκό και έφτασε μια ανάσα από την Ζαλγκίρς. Και πάλι η Λιέτουβος όμως του «έκλεψε» την υπογραφή στην οποία παρέμεινε για ένα 3μηνο οδηγώντας την στο Τop 16 της Ευρωλίκα.
Παντού επιτυχίες από τον "Mr.assist"
Ο Σάρας τελείωσε το πανεπιστήμιο του Μέριλαντ το 1998 και δεν επιλέχθηκε στο ντραφτ. Αυτό δεν πτόησε τον Λιθουανό άσσο όπου σε όποια ομάδα και αν αγωνίσθηκε κατέκτησε τίτλους ομαδικούς και ατομικούς. Το 1999 απο την Λιέτουβος πήγε στην Ολύμπια Λουμπλιάνα όπου κατέκτησε το κύπελλο της χώρας έχοντας 9,3 πόντους και 3,4 ασίστ μ.όρο. Η επόμενη χρονιά ήταν η αρχή της Ευρωπαϊκής του απογείωσης. Η μεταγραφή του στην Μπαρτσελόνα, μια ομάδα που διψούσε από τίτλους σήμαινε πάρα πολλά. Το 2001 κατέκτησε το «νταμπλ» κερδίζοντας με τους Καταλανούς πρωτάθλημα και κύπελλο ενώ το 2003 ήρθε το «τρεμπλ». Με την ποιοτική προσθήκη του Ντέγιαν Μποντιρόγκα και δίπλα στους Ναβάρο και Φούτσκα και το φάιναλ φορ στην Βαρκελώνη ήταν η ευκαιρία για την ομάδα του Σβέτισλαβ Πέσιτς η οποία ήθελε να σβήσει την ρετσινιά του λούζερ των τελικών. Με ένα γεννημένο ηγέτη σαν τον Σάρας να προσθέτει 8 πόντους, πετυχαίνοντας το κρίσιμο τρίποντο στο 63-58 (έστω και άν είχε 1/6) η Μπάρτσα ανακηρύχθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης επικρατώντας με 76-65 της Μπένετον Τρεβίζο.Στην πορεία του στην Καταλονία ο Σάρας είχε 13,4 πόντους και 3,2 ασίστ.Δύο χρόνια στο Ισραήλ και στην Μακάμπι (2003-2005), δυο μαγικά χρόνια όπου η «ομάδα του λαού» δίδαξε μπάσκετ την Ευρώπη σαρώνοντας τα πάντα στο διάβα της. Δυο κατακτήσεις Ευρωλίγκα (2004 και 2005), δυο πρωταθλήματα και ισάριθμα κύπελλα Ισραήλ... οδήγησαν στο απόλυτο 6/6 σε δύο χρόνια και δυο τριπλ κράουν.
Στον τελικό που έγινε το 2004 στην Νόκια Αρένα του Τέλ Αβίβ ο Γιασικεβίτσιους πέτυχε 18 πόντους με 5 ασίστ, ενώ στον τελικό σημειώθηκε το μεγαλύτερο σκορ σε έκταση στην ιστορία του θεσμού (118-74). Στη συνέχεια ακολούθησε το «όνειρο» του ΝΒΑ με Ιντιάνα Πέισερς και Γκόλντεν Στειτ Ουόριορς. Το 2007 η Αφοί Γιαννακόπουλοι πλήρωσαν 8,4 εκ.δολάρια για να τον ντύσουν στα «πράσινα» του Παναθηναϊκού. Με τους πράσινους το 2009 κατέκτησε το 4ο του τριπλ κράουν της καριέρας του ενώ έγινε ο πρώτος παίκτης στην ιστορία της Ευρωλίγκα που κατέκτησε το τρόπαιο με 3 διαφορικές ομάδες. Κατέκτησε επίσης 3 πρωταθλήματα και 2 κύπελλα. Φέτος τελείωσε την χρονιά στην Τουρκία με την Φενέρμπαχτσε όπου κατέκτησε πρωτάθλημα και κύπελλο. Οι τίτλοι που έγιναν συνήθεια για τον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους.
Θωμάς Κυρίτσης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου